Wat is Personal Training?

Personal Training, ook wel afgekort als PT, is sporten waarbij je onder begeleiding van een personal trainer aan het sporten bent. Veelal gebeurt dat één op één waarbij de trainer volledige aandacht heeft voor de persoon waar hij of zij training aan geeft.

Het komt wel voor dat je samen met bijvoorbeeld een vriend of vriendin les krijgt van een personal trainer maar met meerdere mensen is het al snel geen personal training meer. Wanneer je immers met meerdere mensen tegelijk les krijgt dan zal de trainer zijn aandacht over meerdere mensen moet verdelen en de intensieve persoonlijke aandacht gaat dan verloren. Personal staat niet voor niets voor persoonlijk. Persoonlijke aandacht in dit geval.

Je zou kunnen zeggen dat jouw personal trainer jouw privé trainer is.

Voordat je aan je training begint, zal jouw personal trainer eerst een intakegesprek met je voeren. Daarin zal deze vragen naar jouw persoonlijke wensen en doelen en of je lichamelijke ongemakken hebt waar rekening mee gehouden moet worden tijdens het sporten.

Nadat je besloten hebt om met personal training aan de slag te gaan, zal de trainer een aantal testjes met je willen doen om te kijken wat jouw beginniveau is.

Op basis van dat gesprek en het resultaat van de testen zal de trainer een trainingsprogramma samenstellen dat volledig op jouw wensen is afgestemd. Bovendien houdt de personal trainer bij het opstellen van het trainingsprogramma rekening met je leeftijd en je conditie.

Veel personal trainers hebben naast een opleiding tot personal trainer ook opleidingen gevolgd voor verschillende fitness disciplines zoals bijvoorbeeld Kinesis, Xco, Zumba, Bosu of Crossfit om maar een paar fitnessvormen te noemen. Daarom zal de samenstelling van een trainingsprogramma van de ene personal trainer zelden precies hetzelfde zijn als dat van een andere trainer.

Ook zijn er personal trainers die opleidingen hebben gevolgd op het gebied van gezonde voeding en diëtiek. Ook daarvoor kun je bij veel personal trainers terecht.

Tijdens een trainingssessie zal jouw trainer er op toe zien dat alle oefeningen op de juiste wijze worden uitgevoerd en dat jij jezelf niet overbelast. De trainer zal instructie geven over de uit te voeren oefeningen en waar nodig je corrigeren wanneer je de oefening niet correct uitvoert.

Op één ding kun je rekenen. Alle personal trainers zullen er alles aan doen om je te motiveren om al je vooraf vastgestelde doelen te laten bereiken. Een personal trainer is er voor jou.